tiistai 9. toukokuuta 2017

Viekoittelevat jazzromaanit

New Orleans on paikka jossa ihminen syntyy, elää ja kasvaa ja josta hän lähtee. New Orleans on kaupunki, jonne siellä käynen matkailijan sielu aina palaa ja jossa sydän odottaa rakkautta. Paikka, jossa ihminen on jazzia, voodoota ja pitkiä katseita.
Tämä sitaatti kiteyttää mielestäni Juha Mäntylän romaanin Audrey, rakkaani tunnelman. New Orleans on tapahtumapaikkana myös toisessa Mäntylän jazzromaanissa Milt.

Kirjojen kertojaäänenä on minä-muodossa nuori mies , joka rakastaa jazzia ja rakastuu kaunokaiseen, joka on  "nainen kuin Audrey Hepburn". Kirjoissa, joissa on eri aikatasoja, on mahdollista, että Tuorilan Cafe Rintanen on Suomen kuuluisimpia kahviloita 60-luvulla ja sinne saapuu soittajia myös kaukaa Yhdysvalloista. Sekä tuo mystinen kaunokainen.

Nuori mies lähtee etsimään elämänsä rakkautta ja jazzin syvintä olemusta New Orleansiin. Siellä hän saa kokea myös voodoon taikaa ja tapaa legendaarisen Ella Fitzgeraldin. Elämä on ihmeellistä, vahvasti sykkivää.

Palattuaan kotimaahan alkaa uusi seikkailu eli selviää kuka on kuka ja miksi elämänkohtalot tuovat ihmisiä yhteen.

Audrey on mukana myös toisessa kirjassa eli Miltissä. Tuorilalainen mies on varttunut ja asuu Suomessa vaimonsa Audreyn kanssa. Heillä on iso tehtävä kirjoittaa muistiinpanoista jazztrumpetisti  "Milt" Kingin elämäntarina. Ryysyistä kuuluisuuteen on Miltin muusikon taival.

Näissä Mäntylän kirjoissa on moni asia mahdollista, liikutaan ajassa ja elämässä olomuodoista toiseen. "Kuolema ei ole esteenä, kun suuremmat voimat auttavat Miltin kohti kohtaloaan" kerrotaan osuvasti takakannen tekstissäkin.Todentuntua luovat monet viitaukset musiikkin, varsinkin jazziin. Kappaleiden nimet vievät musiikin maailmaan ja lempeä kuvaava kieli imee mukaansa suomalaisen järven rantaan kuin synkkään rinkiin voodoopapin eteen.

Nämä kaksi kirjaa tulee luettua useamman kerran, niin vahva on kielen vetovoima. Kirjojen kannet ovat mielestäni aihepiiriin sopivat, tyylikkäät. Audrey, rakkaani kirjassa lukujen numeroinnin ohessa piirretyt mikrofonin kuvat pitivät kiinni musiikin lumossa. Pidin myös kirjojen koosta: pehmeäkantisia ja käteensopivia , sivumäärä 190 Miltissä. Sormiystävällistä luettavaa siis.

Milt istahti seinän vierustalle. Hän otti taskustaan sikarin ja sytytti sen palamaan. Hän otti kotelosta trumpetin, nosti sen huulilleen, mutta ei vielä puhaltanut. Hän näppäili sitä hetken aikaa ja aloitti vasta sitten. Hän nojautui seinää vasten ja soitti, koko illan, vaikka kukaan ei ollut kuuntelemassa. Hän soitti, koska hän rakasti soittamista. Tunteella, kuten isä oli opettanut". (Milt)

Näistä Mäntylän kirjoista jää lämmin olo, yhteisymmärrys musiikin voimasta yksilön kokemuspiirissä. Omat suosikkikappaleet alkavat korvamatoina luikerrella esille.

Kevään tasapainotonta tuloa ja menoa seuraten  Helena$$$$$$$$$$$

Mäntylä Juha, Audrey, rakkaani (141 sivua, 2015, Reuna Kustantamo ja kirjakauppa Oy
Mäntylä Juha, Milt     (190 sivua, 2016, Reuna Kustantamo ja kirjakauppa Oy)


Skarytmejä taustalla soitti (kotimainen) The Capital Beat cdllä A greater fire (Stupido Records, 2009)
4 kommenttia:

 1. Nämä jazzromaanithan kuulostavat mielenkiintoisilta! Jazzin ystävä kun olen. Kiva kun kommentoit blogiani, niin minäkin löysin sinun blogisi.

  VastaaPoista
 2. Nämä voisivat tosiaan sopia oikein jazzfanille, kun sykähdyttivät vanhaa punksieluakin ;)
  Kirjoittelemisiin ja lukemisiin jatkossakin!

  VastaaPoista
 3. Hei, kiitos paljon näistä sanoista joita kirjoitit. Sanat saavat hyvää mieltä aikaan ja auttavat kirjoittamaan. Sarjaan on ilmestynyt juuri kolmas osa nimeltään Milt, jazzin kuningas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, hämäläinen sielu ei kovin usein kurkaa bloginsa postilaatikkoon :) Mutta hyvin ehtii vielä ottaa yhteyttä kustantajaan ja näin päästä jatkamaan lukukokemuksia jazzin parissa. Kirjoittamisen iloa!

   Poista