perjantai 23. maaliskuuta 2018

Luovan kirjoittajan työkirjasta


Erilaisten tekstien kirjoittaminen on periaatteessa hauskaa ja opettavaista. Usein kirjoittaminen on pelkkää riemua, mutta välillä tahmeassa suossa rämpimistä hikikarpalot otsalla.

Kirjoittamisinto voi hetkeksi kadota tai uusia ideoita ei tunnu syntyvän viikoihin. Silloin voi olla apua erilaisista kirjoitusoppaista. John Gillardin laatimasta Luovan kirjoittajan työkirjasta löytyy  sormiharjoituksia käytännön kirjoittamistyöhön.

Kirjassa on 20 merkittävästä kirjailijasta, aukeaman verran jokaisesta, esittely ja katsaus heidän kirjoittajauraansa. Mukana ovat mm. James Joyce, Franz kafka, J.M. Coetzee, Stephen King ja Haruki Murakami. Suomennettuun laitokseen ovat päässeet ansaitusti Katja Kettu ja Anja Snellman.

Jokaisen kirjailijaesittelyn jälkeen on ns sormiharjoituksia, jotka liittyvät ko kirjalijan tyyliin tai teokseen.  Hemingwayn jäävuori- harjoituksessa voi kirjoittaa yksityiskohtaisen henkilöhahmon kuvauksen ja saada se lopulta tiivistymään näkösälle jäävuoren huipuksi. Epäluotettava kertoja- harjoituksessa voi luoda täysin valheellisen identiteetin omaavan henkilön tai luoda päähenkilölle raskaan salaisuuden, jota on varjeltava. 99 näkökulmaa voi syntyä saman nimisen harjoituksean avulla. Siinä on tarkoitus yhdestä lyhyestä tekstistä saada vaikka kuusi, yhdeksän tai 99 erilaista tarinaa tyylilajeja vaihdellen. Tämä jos mikä haastaa kirjoittajaa etsimään itsestään uutta!

Henkilökuvaukseen, vuoropuheluun  ja tekstin tiivistämiseenkin saa tämän kirjan avulla hyviä harjoituksia, ja kerrankin löytyy oikein valmiiksi viivoitettuna TILAA omille ajatuksille! Tämä on hyvä "työkalu", koska idean ja inspiraation iskiessä ei tarvitse etsiä sopivaa paperia tai lappusta, vain kynä käteen ja harjoituksen voi tehdä HETI! Eri asia kuka raskii "sutata" omaa kirjaa, mutta jo pelkkä tyhjien rivien näkeminen saa ainakin minut innostumaan mahdollisuudesta päästää ulos heti jotain.





Tämä kirja on hyvä olla lähellä omaa kirjoituspöytää tai työskentelypistettä, jotta siitä saa nopeasti lisäpotkua omaan paikallaan junnaavaan tekstiinsä. Erilaisiin kirjoituspiireihin ja - ryhmiinkin tämä sopii käytännönläheisenä oppaana hyvin.

Kovaa käyttöä tukevat vielä sivujen vahvempi paperilaatu ja kannen "vahamainen" pinta, johon ei heti jää sormenjäljet yms kiinni.  Tykkään myös kannen yli tulevasta keltaisesta kuminauhasta, koska tämä houkuttelee tallettamaan teoksen sivujen väliin omia tärkeitä lappusia, lehtileikkeitä yms, jotka voivat pursuta muuten ulos kirjasta. Pieni asia, mutta toisaalta mahdollistaa paljon!


Anna luovuudelle tilaa ja pistä kirijoottaen! Sanojen keskeltä, Helena

ps. niin rakastan tuota kirijoottaa- ilmaisua! Se kuvaa omaa sanojen venytysmetodia :)



Gillard John, Luovan kirjoittajan työkirja (Art House, 2017)
Suomalaisten kirjailijoiden osuudet laatinut Saxell Jani
Suomentanut Strellman Urpu
Ulkoasu Lebihan Michael ja Windsor Matt

Arvostelukappale kustantajalta, tästä paljon kiitoksia!









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti