perjantai 25. lokakuuta 2019

Orivesi 150 -kirjoituskilpailun tulokset ja juhlastakin

Oriveden kaupunginkirjaston valoa ja varjoa- näyttämö 24.10.2019
Oriveden 150 juhlavuoden kunniaksi kaupunki ja Kirjoituspiiri Kyhertäjät halusivat kuulla asukkaiden - entisten ja nykyisten- ja eri-ikäisten ihmisten kokemuksia paikkakunnasta. Kirjoituskilpailuun valitsimme siksi 4 eri-ikäisten sarjaa: varhaiskasvatus, alakoulut, nuoret ja aikuiset. Aikuisille oli ohjeena Orivesi minussa- teema ja muille  # munjuuret.

Kilpailu julkaistiin elokuussa ja 3.10. mennessä toivoimme tekstien olevan raadilla. Mikä määrä saapuikin? Yli 170 kaikkiaan, eri puolilta Suomeakin. Oli runoja, muisteluita, seikkailuja, piirroksia- raadilla oli koko elämän kirjo käsissään. Ihmettelimme kirjoittajien hyvää muistia, mielikuvituksen käyttöä, sanallista taituruutta ja rohkeutta kertoa syvimmistä tunteista.

Raadissa oli mukana innokkaita lukijoita: sihteeriinä kansalaisopiston rehtori Pia-Maria Ahonen, kaupungin tiedottaja Jenni Koponen, vs kirjastonhoitaja Henna Kaukoniemi, Annamari Haikka, Oriveden Sanomien Anne Kotipuro ja Mörri Seppälä kirjoituspiiristä. Oli siinä siinä tekemistä, että saimme teksteille jonkinlaisen palkitsemisjärjestyksen.

Teimme kahden ryhmän kohdalla poikkeuksen: emme sijoittaneet mitään ensimmäiseksi, vaan jaettu yhteinen sija.

Holman varhaiskasvatuksen ryhmän Pirppanokat sadutus ja kuvitus- malliset työt olivat niin hieno kokonaisuus, että niistä saisi upean kuvakirjan! Kuvat onkin jätetty kaupunginkirjastoon kansioon yleisön ihailtavaksi.

Raati kävi aikaisemmin päivällä 24.10. viemässä Holmaan lapsille kiitokset, kunniakirjan ja kauniin Marjatta Kurenniemen satukirjan Toivoisin, että asuisin kuussa.


Innokas Pirppanokka miettii koska kirjan saa avata!
Nuorten sarjassa emme myöskään sijoittaneet keskenään kahta ansiokasta tekstiä. Joten Essi Höysniemi (Kesäpäivä Orivedellä)  ja Iiris Valkeajoki  (Katse ikkunaan, ikkunasta vaahteraan) saivat molemmat ansaitusti ensimmäisen palkinnon. Heidän tekstinsä olivat niin kypsiä ajatuksiltaan ja rakenteellisesti eheitä, että ne olisivat pärjänneet aivan kärkisijoilla aikuisten sarjassakin. Toivottavasti nämä nuoret jatkavat kirjoittamisen parissa, sillä selvästi lahjakkuutta on.

Alakoulut olivat lähteneet hienosti mukaan ja töitä tuli paljon ja niissäkin oli mukana piirroksia. Näissä teksteissä Orivesi ja avaruus törmäsivät, seikkailtiin kaupungin keskustassa ja metsissä. Orivedellä on rohkeita tyyppejä, jotka auttavat ja pelastavat pinteesen joutuneita. Koti, perhe ja ystävät ovat tärkeitä, mutta myös kirjasto, kaupat ja Orivarsakin muistetaan.

Tässä  alakoulujen tulos: 

1. Joel Jokinen (Orivesi toisen 150 vuoden päästä)
2. Lydia Rudd (Lahja Orivedelle)
3. Peppi Palsinajärvi (Orivedellä tapahtuu)

Kunniamaininnat: Sofia Kuusisto (Oriveden sydän) ja Maija Pitkänen (Tietoa Orivedestä)

Onnittelut kaikille!


Aikuisten sarja olikin kiinnostanut paikallisia ja muualla asuvia. Pois muuttaneita, Opiston käyneitä ja myös tänne "joutuneita". Tekstit olivat rehellisiä, kriittisiä, haikeita ja tarkkojakin paikkojen kuvauksia. Oli siinä raadilla näissäkin pyörittämistä. Raadin päättämien tähti- kriteerin myötä saimme esille tekstejä, joissa viisi tähteä loistaisi. Näihin sitten päädyimme:

1. Esa Keskinen (Sulohaava)
2. Mio Vikman (Tervetuloa takaisin kotiin)
3. Liisa Kajamo (Roosan kirje)

Kunniamaininnat: Elina Pulli (Linkkuveitsi) ja Pirja Peltomäki (Orivesi minussa- Rentun ruusu)

Ruusunsa ja palkintonsa hekin ovat ansainneet! 

En voinut laittaa itse päähenkilöistä eli palkituista kuvaa blogiin, koska kuvauslupa koski muita kanavia. Sellisti Annikan  ja Pirppanokkien kohdalla lupa on, mutta nyt suloisen satutytön nimeä ei ole tiedossa.

Oriveden Sanomat on lupautunut  sivuillaan tekstejä tai ainakin osia niistä julkaisemaan, joten niistä päästään vielä nauttimaan.

KIITOS IHAN JOKAISELLE OSALLISTUJALLE! TE TEITTE KIRJOITUSKILPAILUSTA HIENON KOKEMUKSEN JA ORIVEDEN JUHLAVUODEN TAPAHTUMAN!

Kirjastolla hämärtyvässä illassa loistivat ledkeilat taitavan jönglöörin Kanerva Keskisen käsissä ja jaloissa. Hienoa, että saimme nähdä jotain ainutlaatuista!

Kirjaston parvekekin pääsi vihdoin käyttöön:  sellolla soitetun musiikin kautta. Annika Koponen soitti herkästi sarjojen voittajille Paljon onnea vaan ja lopuksi vielä Beethovenin musiikkia. Kiitos Annika! 


Annika Koposen selloineen kuvasi Seija TiensivuJuhla oli tunnelmaltaan lämmin ja epävirallinen. Yleisöä oli mukavasti ja täytekakku ihanan pirteä. Mitäpä sitä muuta voisi toivoa?

/////    /////    //////

Minullehan tämä KAIKKI oli bonusta! Oma pieni idea kirjoituskilpailusta paisui näin isoksi tapahtumaksi! Olisiko tämä sellainen once in a lifetime- tapahtuma, joka kannustaa uskomaan unelmiin?   Pieni idea voi kasvaa suuremmaksi, kun uskaltaa tuoda sitä esiin?

Realismia tietysti on, että idean kasvamiseen  tarvitaan joskus se oikea ympäristö ja ihmiset. Minulla oli uskomaton tuuri saada mukaan noin innokkaat ja pätevät ihmiset, mitä raadissa oli. IHAN SELLAISET LIIKUTUKSEEN VIEVÄT HALAUKSET TEILLE MAHTAVAT NAISET!

Kaikki virheet tiedoissa ovat omiani, korjaan tarvittaessa. Huomaan olevani vähän toistaitoinen tuon urakan jälkeen - kirjoitus on liian huolimatonta.


Ruusuja ehti kuvata pirteä Annamari Haikka

Ihan tähän blogiin en jaksa kirjoittaa mitä olen miettinyt kirjoituskilpailuiden parissa vuosia häärineenä. Olen moniin erilaisiin osallistunut ja tehnyt huomioita oikein hyvin ja vähän sinne päin järjestettyjen kilpailuiden järjestämisestä. Ehkä joskus palaan siihen "omaan runkoon", millä lähdin tätä Oriveden kirjoituskilpailua hahmottamaan... Nämä viikot elo- ja lokakuussa ovat opettaneet lisää täältä tuomariston puolelta.

Hengähdetään ja sitten katsotaan mitä postia onkaan tässä välillä saapunut - uutta luettavaa ja arvioitavaa.

Pökerryksissä Mörri Seppälä, tunteellinen tuomari


Kaksi ensimmäistä valokuvaa Mörri Seppälä

2 kommenttia:

  1. 'Melkein osallistuneena' olisi kiva lukea voittajatekstejä, laitathan linkkejä, jos eivät ole maksumuurin takana! Olisi sittenkin pitänyt kunnostautua. Paljon on muistoja Orivedeltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, toki laitan heti nähdessäni linkkiä sinulle. Uskon, että sinultakin olsi tullut syräntä nyrjäyttävää tekstiä! Kun nyt Opisto pääsee vauhtiin uusien toimijoiden avulla, niin tulet haistelemaan uusia tuulia?

      Poista