maanantai 18. marraskuuta 2024

Anssi Kullbergin trilogia kuolemattomuudesta


Haluatko lukea ja kokea seikkailun fantasian ja utopian hengessä?  Haluatko matkata ystäväjoukon mukana miljoonan vuoden päässä titaanien luona? Haluatko tutustua yksittäisellä saarella asuvaan peterpanmaiseen yhteisöön? 

Kiinnostaako 1800 sivua jännitystä ja syvällisiä ajatuksia ihmisyydestä ja kuolemattomuudesta? Jaksatko pysähtyä erilaisten runojen ja unikuvien äärelle? Uskotko tulevaisuuteen maaplaneetalla vai olemmeko nyt matkalla tuhoon ihmiskuntana?

Anssi Kullbergin trilogia Titaanin aika (Titaanien aika,  Elysion ja Sangriala) sisältää kaikkea edellä mainittua ja paljon muutakin! Juoni kulkee yliopisto-opiskelija Mikael Corvin onnettomuudesta ja henkiin herättämisestä miljoonan vuoden päästä titaanien aluksella. Sieltä hän pääsee saarelle, joka muistuttaakin vanhaa maaplaneettaa. Saaren lähellä on mantere, jonne hän lähtee etsimään siepattua rakastettuaan ja pieniä koulutyttöjä. Pieni ystäväjoukko kasvaa uusien urheiden sotureiden myötä ja he joutuvat puolustautumaan erilaisia uskonnollisia järjestöjä vastaan. 





Tämä trilogia sisältää seikkailun lisäksi hyvin paljon syvällisiä inhimillisyyteen liittyviä mietteitä, usein päähenkilö Mikael Corvinin ajatuksina tai dialogeissa.


"Ongelma, hän sanoi, "on se, että sinun maailmaasi ei enää ole olemassa. Olet muinainen elämänmuoto ajalta hyvin kauan sitten. Teidän lajinne telluurisilla aikamääreillä mitattuna olet ollut ikiunessa lähes miljoona vuotta. Se ei tietenkään tarkoita samaa käännettynä aurinkokuntanne ulkopuolisille aikamitoille."

 

Näin kertoi titaanen tulkki Corvinille tämän herättyä. Yksinäisyys ja suru kotiplaneetan kohtalosta iskostui hänen sieluunsa. Keskusteluissa titaanien tulkin kanssa hän oppii, että titaanit ovat jakautuneet kahteen eri lahkoon, muumeihin ja hengellisyyttä korostaviin hemuleihin. 

Muumeihin ja hemuleihin liittyen mainitsen tässä, että trilogiassa on paljon tekstuaalisia viitteitä, esim. sarjakuvasankari  Corto Maltese, merialus Nautilus, Mustanaamion pääkallosormus, ninjat, temppeliherrat. Kirjoittajan jälkisanoista saa joihinkin ilmiöihin selityksen. Kehoitankin lukemaan jälkisanat erityisen huolellisesti. 




Kolmessa kirjassa on paljon taistelukohtauksia ja hengenmenetyksiä. Niillä on omat vaikutuksensa varsinkin nuoriin poikiin ja herkkään Mikael Corvinin naisystävään Mary Darlingiin. Koston ja taistelun oikeutuksesta:

"Me olemme kuulleet vääriä profeettoja", lausui Ramez äkkiä hartaalla äänellä. "Kun sekä hyvä että paha esittävät itsensä Kristuksina, kuinka me voimme tietää, kuka on totinen ja oikeamielinen ja kuka antikristus?

"Katsomme heidän tekojaan?" ehdotti Roland, nopeaälyisenä kuten aina. (...) "Se on sotaa, sanoi Roland lopulta. "Sota on paha. Mutta kun siihen on kerran joutunut, on tehtävä oikein. Jotta voittaisi, tai ainakin muuttaisi tasapainoa niin, että sota on mahdollista lopettaa. Niin te olette tehneet tänä yönä. Muuttaneet tasapainoa."

 



Trilogiassa on kuvauksia ystävyydestä, rakkaudesta, uskollisuudesta, pettämisestä ja pettymisestä. Ja kaiken tämän lisäksi eräät kirjan päähenkilöt elävät useamman kerran samanlaisina  ja kuitenkin erilaisina eri aikajaksoissa! Tästä en kerro enempää, vaan ota itse selvää!

Kokonaisuudessaan Anssi Kullbergin trilogia on viihdyttävä seikkailu JA syvemmällä tasolla  tuntemamme homo sapiens- lajin kulttuurellinen kuvaus. Onko mikään muuttunut miljoonassa vuodessa? Miksi ihmislaji tarvitsee uskontoja? Voisimmeko elää rauhassa muiden lajin kanssa tuhoamatta maapalloa ?

Varaudu lukemaan kirjat toiseen tai kolmanteenkin kertaan, sillä niissä on niin paljon eri tasoja, että ensimmäisellä lukukerralla ehkä seikkailukertomus vie mennessään ja herkät nyanssit aukeavat vasta uusilla kierroksilla. 

Loppuun on todettava, että kunnioitan  kirjoittaja Anssi Kullbergiä taidosta pitää koossa moinen sanamäärä ja monet henkilöhahmot. Tarinan moniuloitteisuus hämmästyttää ja ilahduttaa. Monet kohtaukset ovat elokuvamaisia ja tämä trilogia oliskin upeaa nähdä valkokankaalla!

Kiitos lukukokemuksista!


3 3 3 3 3 3 3

Tämän lukukokemuksen perään käsiini osui kirjastosta Tiina Raevaaran Ikuisen elämän lyhyt historia, kuinka taistelemme kuolemaa ja vanhuutta vastaan (2024, Like). Samoja teemoja tietellisemmältä kannalta kuin Kullbergin trilogiassa. Pistää miettimään ihmisen elinkaarta ja elämän laatua.

Ihminen voisi haluta elää pitkän elämän, jotta hän ehtisi korjata mahdollisimman paljon kaikkea sitä, mitä lajimme on olemassaolonsa aikana ehtinyt hajottaa.

Pitkän elämän aikana voisi rakentaa mahdollisimman syvää yhteyttä muihin ihmisiin ja muuhun elolliseen.

 

Syvällisissä mietteissä marraskuun viistossa valossa,  Mörri Mahlakallas 

 


3 3 3 3 3 3 3 

Anssi Kullberg: 

Titaanien aika

Elysion

Sangriala (2022, BoD - Books on Demand, Helsinki)


Trilogian kirjat kustantajalta. Suuresti kiitän!


Tiina Raevaara, Ikuisen elämän lyhyt historia (2024, Like)


Mörri Mahlakallas, valokuvat