maanantai 26. lokakuuta 2015

hiljaisempaa messuamistaLauantaina 24.10.2015 pääsin minäkin Helsingin Kirjamessuille mukaan. Kiitos Jämsän kaupunginkirjastolle yhteismatkan järjestämisestä.

Etukäteen messulehteä selatessa iski ensikertalaiselle tuskanhiki: eihän mitään ehdi kunnolla katsoa, kuunnella, sisäistää. Järjen ääni voitti lopulta ja päätinkin keskittyä pariin tärkeimpään asiaan ja loput fiilispohjalta.

Messukeskus on tuttu paikka koiranäyttelyistä ja olikin hauskaa tulla vanhaan paikkaan. Tosin lavastushan on erilainen ja nyt tuntui äänimaisema vyöryvän niskaan joka kulmalta. Väkeä oli paljon, eikä oikein saanut rauhaa katsella tarjolla olevia osastoja ja myyntipöytiä. Vuosien takainen kirjastoalan opiskelijaystävä saapui tapaamiseen ja hänen kanssaan kävinkin pitkät, syvälliset keskustelut mm kirjallisuudesta, kirjoittamisesta, taitelijoista ja kansainvälisistä kokouksista. Ehdottomasti päivän parasta antia.

Olin tavannut Oriveden opistolla Uuden kirjan päivillä kirjoittajaryhmän HUPS ja heidän pöydässään ehdin käydä. He olivat saaneet jo koottua antologian Rihman kiertämää, jossa on kuuden kirjoittajan kertomuksia. Kirjan sisältö on kauttaaltaan tasapainoinen ja hyvä kokonaisuus. Kehutaan välillä ulkonäköä: kannet ovat esteettisesti hienot, varsinkin takakansi on houkutteleva eli tekstien pätkiä sijoitettu valkoisten teepaitojen rinnuksille.

 Tämä on monella tapaa tärkeä kirja, koska meidän oma kirjoittajaryhmämme Kyhertäjät on kokoontunut vasta keväästä 2015, eikä meillä vielä ole ollut suunnitelmia yhteistuotannosta. Rihman kiertämää on eräänlainen esimerkki/kaukainen haave kirjoittajaryhmän mahdollisesta toiminnasta.

Pidin sisäisen Kirjahamsterini kurissa, enkä intoutunut ruuhkassa ostelemaan koko suvulle joululahjoja. Kaksi ilmaislehteä yllättivät kotilukemisena. Helsingin yliopiston julkaisu Yliopisto Y/08/15 ja Vapaa-ajattelijain Liitto ryn julkaisu Vapaa-ajattelija 2/2015 tarjosivat uusia näkökulmia ja mietteitä yhteiskunnalliseita ja koulutuspolittisilta toimijoita. Nämä lehdet kestävät useamman lukukerran, eivätkä kertahyödykkeinä joudu heti lehtienkeräyslaatikkoon.

Jälkikäteen miettien nämä kirjamessut olivat minulle enemmän rento päivä ystävän seurassa, pitkäksi venähtänyt kahvitauko lettujen kera, nenän aktiivipäivä juustojen ja teelaatujen maailmassa. Silmille matka oli arkkitehtoorinen seikkailu muuttuvassa kaupunkikuvassa. Valon ja varjon leikkiä messukeskuksen vihreällä seinustalla...
---------------------

HUPS, Rihmankiertämää (Desibelius Publishing 2015)
Kirjoittajat: Maarit Kivimäki, Erja von Koch, Erik Paananen, Leila Pihjajamäki, Pekka Purra ja Alpo Tiilikka

Taustamusiikkina The Lords of the Mystery, a musical journey into another world- cd
(mm. Twin Pesks theme, Adiemus, Kitaro, Gregorian, Enigma ja Clannad)


Nyt sukellus runojen maailmaan, jotta saan rungon "runonlukukeikalle".

Marraskuu mahtailee jo ovella, Helena2 kommenttia:

 1. Hupsin blogi on täällä:
  http://rihmankiertamaa.blogspot.fi/

  Kaikkea hyvää teidän ryhmällenne. Muistakaa hassutella ja pitää hauskaa. Oriveden naurussa tavattaneen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Alpo, toki hassutellaan läpi matelevat talvikuukaudet. Naurussa tavataan oikein ajan kanssa!
   Kirjoittelemisiin.

   Poista