perjantai 20. marraskuuta 2015

hssss, älä herätä häntä!

Hämärinkäinen on pieni olento, jolla on tärkeä tehtävä: kutoa kangaspuillaan hämärää ja laulaa metsän eläimille hämäränhyssylauluja. Hämärän tultua aloittavat työnsä yöntekijät, tähtiset ja kuunkiertäjät. Kaikki eivät kutenkaan pidä Hämärinkäisestä ja kukkakauppias työntää sen loukkoon kiven alle.

Hämärää ei enää tule. Mitä kaikkea sitten tapahtuukaan?

Tässä on lasten kirja, josta yksi aikuinen ainakin löysi sielunmaisemansa. Kertomus on herkkä valon, varjon ja kiireettömyyden mailta. Kuvitus on tummasävyistä, mutta mutta väriäkin löytyy erottamaan maailmat toisistaan. Piirrosjälki on välillä viivaista, kynämäistä, jolloin pieni liike pääsee esiin. Tässä kirjassa ei koohoteta minnekään, vaan eletään luonnon tahtiin.

Rakastuin pieneen suureen kirjaan ensisivuilla. Tämä on sellainen hellyyttävä kissanpoikanen, joka ei jää nukkumaan omien sisarustensa sikinsokinkasaan, vaan häntä pystyssä vaappuu silmät jo sikkurassa sinun syliisi. Tutisevin jaloin kipuaa ylemmäs ja ylemmäs harmaata villapaitaasi ja pysähtyy vasta kaulasi kohdalla, pieni tassu ihoasi vasten. Ja siinä te olette. Vaikka koko talo ympäriltäsi siirtyisi toiseen ulottuvuuteen, niin tiedät paikkasi olevan siinä, pennun unipuuna. Hengitätte samaan tahtiin, sinä sen turkintuoksua ja nuorta elämää.

Huomasitko otsikon? Sydän kertoi, että alkukirjain on oltava tässäkin pieni hoo. Iso H on kuin ruosteinen mattoteline, jonka oksalla roikkuvaa vihreää mattoa herra Krääkkölä kurittaa kulmat rypyssä piippu hampaissa. h henkäistään hellän hoivaavasti myös olennon kohdalla. Kokeile: hhhhHämärinkäinen. Juuri noin, nenäkin puhaltaa pikkuisen hoota mukaan.

Hämäränharmaa villapaita sieluni ympärillä kiitän Milla Terästä ja Karoliina  Pertamoa tästä viisaasta kirjasesta!

Onneksi lastenkirjat eivät koskaan kasva isoiksi!

Kanssani nyt kellarikerroksen murahtelut ja korahtelut pannuhuoneesta ja lumihiutaleiden hiljainen laskeutumistömähtely, helena

-----:----:----:

Teräs Milla ja Pertamo Karoliina, Hämärinkäinen (Karisto 2015)
Kannen suunnittelu da Cruz Carlos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti