torstai 19. marraskuuta 2015

Veikeät herrat Dupont, Dupont ja Dupond
Jean-Michel Dupont ja kuvittaja Mezzo (oik.Pascal Mesenburg) ovat yhdessä luoneet kauniin sarjakuvan legendaarisesta kitaristista Robert Leroy Johnssonista.  Johnsson (1911-1938) eli lyhyen ja rankan elämän Yhdysvaltojen etelässä. Hänen sanottiin myyneen sielunsa paholaiselle oppiakseen soittamaan.

Tämä elämän karuus tulee ilmi paitsi itse tarinassa, niin Mezzon mustavalkokuvituksessa. Vahva piirrosjälki vie bluesin synkkiin tunnelmiin viivoin ja varjoin. Tähän kirjaan eivät värit sopisikaan! Satunnaisempikin sarjakuvan lukija/katselija huomaa miten ainutlaatuisen jälki kuvissa on: sivua ei malttaisi kääntää, vaan uppoutua tutkimaan jokaista ruutua pitkäksi aikaa. Mitään ei ole liikaa, ja kaikki olennainen on näissä tummissa kuvissa.
 Kokonaisuutenakin kirja on herkullisen kaunis: kovakantinen, paperin laatu on hyvää. Lopussa on vielä Song book, Johnssonin tunnettujen laulujen lyriikkaa.

Love in vain: paholainen tienristeyksessä  olikin ehdolla  vuoden 2015 tammikuussa Angoulemen sarjakuvafestifaaleilla pääpalkinnon saajaksi.
Mustavalkoisuus on valttia myös Hergén tuotannon näköispainoksissa Lehtimies Tintti seikkailee Musta saari ja Lohjennut korva. Alkuperäiset Tintit ovat olleet jatkokertomuksina ja vasta myöhemmin Hergé muokkasi ne albumimuotoon, jolloin sivumäärä pieneni ja kohtauksia jäi pois.

Omissa nuoruusmuistoissa Tintti ja Milou, poliisietsivät Dupont ja Dupond seikkailivat värillisessä maailmassa, joten odotin kovasti lukukokemusta. Myönnän jälleen, että omaa silmää viehättää selkeys, joka tulee mustan, valkoisen ja harmaan yhdistämisestä. Liike tulee voimakkaammin esille, fonttikokojen muutos hahmottuu helpommin ja hahmojen ilmeet ovat nopeammin tulkittavissa. Molemmissa kirjoissa on neljä erillistä kuvaa erillisliitteinä. Toimivat hyvin eräänlaisina julisteina teoksen keskellä.

Albumit ovat oikein lahjakirjatasoa: kovat kannet, kaunis punainen "kangasselkä" ilman tekstiä.

Huomautus! Varsinkaan näitä sarjksia ei sitten lueta sängyssä löhöten kaakaomuki toisessa ja tahmainen korvapuusti toisessa kourassa! 

-----/-------/-----///

Dupont Jean-Michel, Love in vain: paholainen tienristeyksessä (LIKE 2015)
Hergé, Lehtimies Tintti seikkailee Musta saari ja Lohjennut korva (Otava 2015)Naapureita vähemmän, itseäni enemmän viihdytti taustalla Joel Vartiaisen ja Kalevi Kiviniemen urkulevy 4 hands feet. Kuvallisena HelenaEi kommentteja:

Lähetä kommentti