sunnuntai 7. heinäkuuta 2019

Lavarunous - vallankumous!


Lavarunokollektiivi Helsinki Poetry Connection on jo 10 vuotias ja se juhlistaa taivaltaan antologialla LAVARUNOUS - VALLANKUMOUS! Siinä on tekstejä 56 kirjoittajalta ja kirjassa on neljä osiota: (Helsingin klubit) POETRY JAM ja RUUSU OPEN MIC, (Mun tarina- hankkeen) NUORTEN OPEN MIC sekä (vuoden 2018) HPC ON THE ROAD-kiertue.

"Tule sellaisena kuin olet" on yksi periaate open mic- tapahtumissa ja kirjoittajien ja esiintyjien erilaiset taustat, kokemukset sekä  runoperinteen tunteminen luovat monitasoisuutta. Mukana voi olla julkaisseita ammattirunoilijoita sekä tuoreita pöytälaatikkokirjoittajia, ikähaitarikin voi olla laaja.

Koska open mic- tapahtumissa noustaan lavalle oman tekstin kanssa, niin myös tämän kirjan runot toimivat parhaiten ääneen luettuna. Ei niinkään paperinhypistelyrunoutta kuin enemmän voimaa ja vauhdinmuutoksia sanojen ja rivien kohdilla.  Omalla äänellä voi leikitellä - kannattaa kokeilla!

RUUSU OPEN MIC- osiossa on 18 kirjottajan tekstit ja aiheet vaihtelevat kaupungista metsään, tennispelaajasta kalastajaan, ostoslistasta listaan suudelmista, lohtupeitosta kasvukipuihin. Taneli Kainulaisen Ruusu open mic- runossa on esiintymiseen liittyvää jännitettä:

...Minä jaarittelen niitä näitä
Normaalin settini seassa oli yhtäkkiä sellaista kummallista juttua ja
pitkiä lauseita mitkä ei etene mihinkään. 
Se oli kuin uni... 

HPC ON THE ROAD- teksteistä voi löytää ajatuksia minusta ja minuudesta, Ihmemies MacGyverista, Sampo Sihvolasta (hänen omin sanoin), äidin muuttumisesta, tulevaisuudesta, hevosista ja pari tekstiä koiristamme. Tässä esimerkkinä Outi-Illusia Parviaisen A Wolfdogista:

...I am a loaded gun
I shoot kisses
and hugs
and half-eaten buns
My paws are Paws
With claws
and my eyes can cut darkness
into slices crisp and see-through thin...


POETRY JAM keskustelee 17 runoilijan äänellä. Esiin pääsevät köyhät, vieraantuneet, rakastuneet ja rakastavat, tervehtyvät ja kuolevat, ystävät ja talon kissat. Ahdistus luonnon puolesta tuntuu Jenni Nikinmaan Alttiimpi rakkaudelle- tekstissä:

...Kuljemme sinne, missä maailma vaeltaa janoisilla, nälkäisillä jaloilla
Sotii vedestä ja leivästä kuin öljystä
Ja luiset kädet taistelevat rottien kanssa tähteistä...


NUORTEN OPEN MIC sisältää rivejä kauneudesta, kriisistä, markkinataloudesta, onnesta lottonumeroilla sekä sumun ja puuterilumen maisemia. Myös toisen ihmisen läheisyys välittyy, esim. Venla Heimanin 3 runoa, keskiosa tässä:

Katson ulos silmiesi ikkunasta
ja pelkään näkeväni
Kädessäni on käteni ja
suussani sanat, joita en sanonut
Jokin minussa palaa loppuun
en tiedä olinko se minä vai sinä 

Antologiassa on runoja suomeksi, englannin kielellä - sekä näitä vuorotellen - ja pari vieraskielistä runoa on suomennettu. Kokonaisuus on tuore, puheenomaisuus luo helppouden tunteen lukemiseen. Joitain tekstejä toki saa miettiä tarkemmin, mikä on aina hyvä haaste omalle tavalleen lukea runoutta! Jokunen laululyrikka on mukana ja kansanlaulumainen runoteos löytyy. Suurin runoista on merkitty omalle nimelle, mutta nimimerkkejäkin on.

Tämä teos on kiinni nykypäivässä, pölyt on puhallettu tunneilmaisuista ja kokoelma kyllä houkuttelee itsekin kokeilemaan lavarunoutta. Henkilökohtaisesti olen esittänyt (tavanomaiseen tapaan) runoja ja pop up- teksteissä irrottautunut itsekontrollista ja tälläinen toisia tukeva ja kannustava lavarunoustapahtuma voisi olla mielenkiintoinen uusi väylä ilmaisuun?

Lavarunous - vallankumous! toimii kyllä nykyrunouden puolesta puhujana, mutta korva kaipaa ihmisäänen mukaan. Siis itse luettava ja nauttiva kielen rytmeistä.

Kirjan ovat toimittaneet Jonna Nummela, Hanna Rentola ja Veera Koivaara. Kiitos!
Muistuttaisin vielä perusteellisesta ja mielenkiintoisesti kirjoitetusta Harri Hertellin Lavaruno-oppaasta (Savukeidas, 2017), jossa on kattavat tiedot lavarunouden historiasta, olemuksesta ja ohjeita kirjoittamiseen, esittämiseen. Siinä on myös hyviä vinkkejä lavarunoustilaisuuden järjestämiseen - ja ne sopivat myös muiden tilaisuuksien ota huomioon - listalle! Laajempi esittely Lukihäirikössä toukokuussa 2017.

Runojen rytmeissä rämistelee tulevaisuus, seuraavaksi jotain suorasanaista tarinaa. Heinäkuussa heinä suus, jos ei allergia vaivaa, Helena

# # # # # # # # #

Lavarunous - vallankumous! (Enostone kustannus, 2019)
Jonna Nummela, Hanna Rentola, Veera Koivaara, toimittaneet
Gokham Burhan, kannen suunnittelu
Katri Niinikangas, taitto

Harri Hertell, Lavaruno-opas (Savukeidas, 2017)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti