tiistai 12. toukokuuta 2020

Kauniita unia ja ihmisiä


Esittelen lyhyesti kaksi tänä keväänä lukemaani tietokirjaa. Peräkkäin luettuna ne muodostavat mielenkiintoisen lukupaketin: nukkuminen on meille tärkeää ja hyvät yöunet vaikuttavat meidän terveyteemme ja siten ulkonäköömmekin.

Matthew Walkerin Miksi nukumme, unen voima on kansainvälinen bestseller, enkä ihmettele miksi. Kalifornian yliopistossa psykologian ja neurologian professorina työskentevä Walker kertoo monista uniin ja nukkumiseen liittyvistä tutkimuksista ja avaa niiden tuloksia helppotajuisiksi asioiksi. Tieteellisyys ei siis haittaa ja mukana on ripaus huumoria.

Aluksi kirjassa esitellään nukkuminen ilmiönä. Mitä on oikeastaan uni? Mitkä asiat vaikuttavat unirytmiin ja miksi unentarve vähenee iän myötä?

Toisessa osassa käsitellään unen tärkeyttä. Miksi uni on aivoille välttämätöntä? Mitä tekee unenpuute? Mitä tekeekään kofeiini ja melatoniini aivoissa?

Kolmannen osan aiheina ovat unet, luovuus, ja unien hallinta.

Neljäs osa onkin sitten heviä tavaraa. Mitä kaikkea huono uni tai unenpuute vaikuttakaan meidän mieleemme, sairastumisalttiuteen ja koko yhteiskuntaan? Miksi keinovalo ja teollistuminen pelästyttävät luontaista unirytmiä?

Miksi nukumme kuuluisi mielestäni jokaisen lukupinoon, varsinkin pienten lasten ja teinin vanhempien tietokirjaksi! Länsimainen kulutusyhteiskunta voisi muistaa paremmin nukkumisen ja unien merkityksen - juoman ja ruuan lisäksi nukkuminen on yksi elinehto.


Iida Kukkonen, Tero Pajunen, Outi Sarpila ja Erica Åberg ovat kirjoittaneet Ulkonäköyhteiskunta, ulkoinen olemus  pääomana 2000- luvun Suomessa (Into, 2019). Aluksi -osiossa on nämä rivit, joihin kiteytyy paljon teoksen ideasta:
(...) Mikäli ulkonäkö nähdään pääomana, sisältyy myös siihen ajatus ulkonäöllisten resurssien epätasaisesta jakaantumisesta. Toiset ovat saaneet geenilotossa tai onnistuneet muilla tavoin hankkimaan sosiaalisen ympäristön arvokkaina pitämiä resursseja enemmän kuin toiset. Ulkonäöllisiksi resursseiksi voidaan ymmärtää kasvonpiirteet, ruumiin koko ja muoto, hiukset, parta ja viikset sekä pukeutumis-, laittautumis- ja ehostustyyli.
Kirjassa käsitellään ulkonäön merkitystä mm.rakkauden markkinoilla, ystävyyssuhteisissa, työhaastatteluissa, kulutustottumuksissa ja eteenkin markkinoinnissa, ikääntymisessä ja toiveissa nuorekkaina pysymiseen. Ääneen pääsevät nimettöminä kyselyihin vastanneet tavalliset ihmiset ja faktoja selventävät ymmärrettävät kaaviot ja taulukot (esim. peilin edessä vietetty aika ja eri ikäryhmien antamat  vastaukset).

Ulkonäköyhteiskunta on selkeä ja avartava teos länsimaisessa kulttuurissa piilorakenteissakin vaikuttavasta kauneuden ja sopusuhtaisuuden ihannoimisesta, usein (?)  koulutuksellisen tai ammatillisen pätevyyden ohessa tai sijaan.

Nämä kaksi tietokirjaa sai "helposti" luettua.  Välillä on lukeminenkin ihan takkuillut, eikä ole oikein mitään saanut luettua, niin siihen nähden näiden lukukokemus oli miellyttävä. Siksi rohkenen niitä suositella kaikille.

Mitähän seuraavaksi? Ehkä runoutta jälleen?

Kesäkuuhun toiveikkaasti tähyillen Mörri Seppälä


/-/-/-/-/-/-/-/-/


Walker Walther, Miksi nukumme, unen voima (Tammi, 2019)


Kukkonen Iida, Ulkonäköyhteiskunta, ulkoinen olemus pääomana 2000-luvulla (Into, 2019)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti