keskiviikko 5. lokakuuta 2022

Juhlatunnelmissa Oriveden kaupunginkirjastolla

 

Upea kirjakakku vastaanottaa kävijät lainaustiskillä


Oriveden kaupunginkirjasto vietti 150-vuotisjuhlaviikkoa 27.9. - 30.9. 2022. Ehdin osallistumaan viikolla kolmeen tapahtumaan.

OSKON mieslaulajia ja Riikka Strandman

Tiistaina viihdyttivät Oriveden seudun kansalaisopiston miesten lauluryhmä,  säestäjänä iloinen Riikka Strandman. Hienosti soivat laulut, kuten Soi laulu hiljaa, Kiitos elämälle, Kasteen kyyneleet, Onnelliset  ja tuttu laulu Oravasta. Sen saimmekin  kuulla kahdella eri sovituksella, Kai Chydeniuksen ja Harri Saksalan. Mielenkiintoinen vertailukohta.

Keskiviikkona oli kaupungintalon valtuustosalissa mahdollisuus kokea Carl Orffin Carmina Burana taltioituna ja nyt valkokankaalta. Tämän mahdollisti PIKI-kirjastojen tarjoama ilmainen palvelu Medici.tv. Ei tarvitse kuin kirjastokortin ja pinkoodin näpyttely PIKIn verkkokirjastoon ja aukenee maailma klassisen musiikkiin, balettiin yms.

Carmin Burana tekee aina vaikutuksen ja nytkin olo oli kuin myrskyn läpi puskeneella. Ihanaa! Kiitos tästä!

OSKON Voice of Kids ja Teens

Torstaina oli vuorossa nuorekkaampia ääniä ja lauluja. OSKOn Voice- ryhmät eli Kids ja Nuorten Voice lauloivat yhdessä ja erikseen.  Ainakin M.A.Nummisen Jänis istui maassa sai hymyn huulille ja haikeasti soivat Menninkäinen ja Päivänsäde sekä herkkä  Pilvipeiton alla (suosittelen tutustumaan sanoitukseen).


Elena Perälä ja Kristiina Kivistö-Rahnasto

Perjantaina oli varsinaisen juhlan aika. Tervehdyksiä iltapäivään toivat mm kaupunginjohtaja Juha Kuusisto, kansalaisopistonrehtori Pia-Maria Ahonen, kasvatus- ja opetusjohtaja Mia Mattila, talous- ja hallintojohtaja Marjatta Lilja sekä tiedottaja Jenni  Koponen.

Kouluilta terveisiä toivat yhteiskoulun ja lukion apulaisrehtori Janne Mäkinen sekä äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Minna Sippola.

Juhlapuheilla tunnelmaa kohottivat elämänlaatulautakunnan jäsen Irma Koskela ja kirjastonjohtaja Henna Kaukoniemi. Kirjastonhoitaja Mia Moilanen juonsi ansiokkaasti illan kulun.

Henna mainitsi mm. paikkakunnalla vaikuttaneen Karoliina Bergmanin panoksen kirjaston syntymiseen ja hänen kunniakseen ollaan istuttamassa oma puu keskustan Karoliinan puistoon. Sinne on tulossa myös infotaulu. Hienoa. Hankkeessa on puuhannut paikallishistoriaa tutkiva Maija-Liisa Mäkelä.

Illan ensimmäisestä musiikkiesityksestä vastasivat Elena Perälä kosketinsoittimissa  ja Kristiina Kivistö- Rahnasto huilun kanssa  ja testiä lausuen.. He saivat Astor Piazzolan sävelet kauniisti kirjaston aulassa hehkumaan.

Riikka Strandman soitti ja lauloi omassa osuudessaan. Valitettavasti kappaleiden nimiä en kuullut hiipiessäni kuvauspaikalle hyllyjen välissä. Tunnelmaa korostivat isojen ikkunoiden takana tummuva syyskuun ilta. 


Kuva Jaana Ala-Lahti, Mörri ja Möykky kirjastossa

Kuvaaja ja bloggari ehti välillä lavalle kaverinsa Möykyn (Heikki Seppälä)  kanssa. Elina Salon lastenlaulun innoittamana Mörrin hahmona jäljitelmä Kirjastokoira Kirjalaisesta. Sen laulu oli ensimmäinen teksti ulvomisineen.  Arto Lappi ja Ilpo Tiihonen  runoineen kertoivat lukemisesta. Luvalla sain lukea kirjastonjohtajana toimineen Olavi Toivosen kaksi runoa kokoelmastaan Kiviset leijat.

Kirjaston henkilökunnan omista kirjastomuistoista kokosin kollaasin, koska mielestäni ihmiset tekevät kirjaston! Erityiskiitos Soili Itkonen, Ilkka Kaita-aho, Mia Moilanen ja Henna Kaukoniemi. Kiitos myös musikantti Möykylle sävellystyöstä, kitaroinnista, äänimaailmasta  ja kärsivällisyydestä.Henna Kaukoniemi palkitsee Ulla Seppälän PIKIn Lukutekopalkinnolla

Kirjaston oma Satumummo Ulla Seppälä luki hersyvään tyyliinsä sadun aikuisillekin ja kirjana oli Kiitos, sanoi Koala!
Piki-kirjastot ovat jakaneet Lukutekopalkintoja ja Orivedellä sen sai tällä kertaa Ulla! Onnittelut huomiosta. Satuilu kannattaa aina.

Oriveden naislaulajat heläyttivät ilmoille syksyisiä säveliä. Crisse Johanssonin sanoittama Syysunelma ja monille tuttu What a wonderful world 

Maarit Utriainen edusti nykysirkusta

Onhan meillä täällä sirkustaiteilijoitakin. Maarit Utriainen esitteli meille Working title on its way- sooloesityksestä  osan. Turvallisuussyistä sitä ei saanut kuvata. Ymmärrettävää, sillä isojen renkaiden lisäksi Maarit keikkui ylhäällä metallitelineillä! Tätä esitystä voisi kuvailla sanoilla hypnoottinen, jännitteinen, waiting for nothing. Maaritilla on kyky "katsoa ei minnekään". Ehkä pääsemme katsomaan tämän teoksen kokonaisuudessaan ensi vuonna...

Illan päätti Kaupunginorkesteri solistina Riikka Strandman ja lattialle uskaltautui juhlijoita tanssimaan musiikin tahdissa!  

Hyvin rennosti ja monipuolisesti kirjaston henkilökunta järjesti asiakkaille ja muillekin kävijöille mukavan viikon ja illan. Perjantaina luppakorviin osui iloista puheensorinaa. Kirjastossa saa nykyään jutella ja nauraa! 

Paperikoristeita olivat tehneet Rovastinkankaan esikoululaiset

Kuvien yläkulmissa vilahtelevia lippukoristeita olivat tehneet varhaiskasvatuksen väki. Heidän käsistään ovat lähteneet myös musiikkiosaston kohdalla olevat erikoiset cd-kotelot, joissa kasvit hehkuvat mennyttä kesää.

& & & & & &


Jälleen virheet jaa ajatuskatkot omiani, saa ja pitää  korjailla. Mutta on tuo metkaa yrittää kirjoittaa muiden touhuista ja räpsiä valokuvia, kun omakin hermostuttava esiintyminen on samassa tilaisuudessa. No tulipan hössättyä  kuitenkin juhlissa mukana!

Teksti ja valokuvat siis Mörri, paitsi Mörri ja Möykky -kuva Jaana Ala-Lahdelta. Kiitos siitä!

2 kommenttia:

 1. Kiva kuvaus kirjaston komeasta juhlaillasta, kiitos! Karoliinan koivikossa näin 5.10.2022 ensi kertaa uuden juhlapuun, joka usvaillan hämärässä vaikutti pihlajalta.
  Kirjaston ikiystävä
  Maija-Liisa Mäkelä

  VastaaPoista
 2. Kiitos.
  Toivottavasti Karoliinan puu juurtuu puistoon ja kasvaa tulevat vuosikymmenet. Hieno muistomerkki.

  VastaaPoista