sunnuntai 13. elokuuta 2017

Kesän hellyys säilötty kirjaan

Andrei Tarsalainen, Seitsemäs kukka

Andrei Tarsalaisen Seitsemäs kukka- runokokoelma on kaunis kuin korurasia. Kansien perhonen ja oliivipuun oksa koristavat sisäsivuja ja yleisilme on kevyt, hauras henkäys.

Samoin ovat kirjan itämaistyyppiset runot. Haikumainen lyhyt muoto tekee runoista tuokiokuvauksia. Suomalainen luonto on mukana monilla riveillä:

pihkan
vieno tuoksu...
hiekkadyynit lähellä

Osa runoista vie ajatukset Välimeren suuntaan ja itään:

Eos kultaisissa
sandaaleissa puhuttelee sinua
aamu-unessasi 

Luontokokemusten lisäksi mukanan on klassista musiikkia, kaupungin katua ja Moikajokea.


frozen orange rowanberries
tempting a blackbird
to stay for the winter

on yksi esimerkki kirjan kuudesta englannin kielisestä runoilusta Poems- osiossa.



Itse olen vuosia lukenut itämaisia tekstejä ja kirjoitellut haiku- ja tankamuotoisia runoa, niin nämä runot avautuvat helposti. Kävelen samassa maisemassa. Mutta ymmärrän lukijoita, jotka eivät löydä "mitään" lyhyistä tuokiokuvista. Mielestäni runonlukutaitoakin voi opetella. Ennen kaikkea runous on mielestäni tunnekieltä, jolloin järjen ja analysoinnin voi välillä heittääkin nurkkaan.

Seitsemäs kukka on lukukokemuksen lisäksi herkän kaunis "esine". Juuri sellainen lämmöllä lahjaksi annettava. Ehkä suhtaudun kirjoihin intohimoisesti, kun kokemukseen vaikuttavat myös ulkoiset tekijät. Mutta kansi, paperinlaatu, fontti ja sivuasettelu ovat yksi osa positiivista tapaa nauttia perinteisestä kirjasta. Tässä kaikki osat ovat sopusoinnussa.











Tarsalainen Andrei, Seitsemäs kukka, runoja  (Reuna, 2017, kansi ja taitto Jaana Rautio)
Arvotelukappale, kustantajalle kiitokset!

Taustamusiikkina Cirque Du Soleil, Varekai, cd

(alakuvassa kansi vanhasta kahvipurkista, joka on ollut jo lapsuuteni leikeissä mukana. Luulen sen itämaisen kuvituksen herättäneen minussa kiinnostuksen tyylikkääseen itämaiseen kuvitukseen ja kirjallisuuteenkin vuosien varrella)
 Elokuussa on energiavirtoja, ota niistä osasi ja voi hyvin! Hana-Ichi (aka Helena)


2 kommenttia:

  1. Mun mielestä jokaisen pitäisi kokeilla tankan ja haikun kirjoittamista, sitten ehkä ymmärtäisi miten vaikeaa se on, tiivistää isoja asioita vähäiseen määrään sanoja.

    VastaaPoista
  2. Olet,Henna, oikeassa. Se tiivistäminen on haaste ja ilo. En ole sääntövahti runojen mittojenkaan suhteen, vaan joskus runo ei taivu tavumääriin. Silloin saa ns mennä yli laitojen runon tarvitsemaan muotoon ;)
    Kun tekee noita haikuja, tankoja useita, niin se rytmi jää päälle - sitten kaikki alkaa olla 5-7-5-7-7...

    VastaaPoista