tiistai 21. toukokuuta 2024

Välimeren eri sävyt

 


João Luís Barreto Guimarães on tuottelias portugalilainen runoilija, joka on julkaissut viisitoista runokokoelmaa. Hänen teoksiaan on käännetty monille Euroopan kielille, ja Mediterrâneon englanninnos sai Willow Run- runokirjapalkinnon vuonna 2020.

Välimeri- kokoelman runot on kirjotettu Leca da Palmeirassa, Torre da Medronheirassa, Venadessa ja muutamassa Euroopan kaupungissa. Runoissa henkii antiikin Kreikka, meren rannat ja kansat. Runoissa on paljon viittauksia vanhoihin Välimeren kulttuuritapahtumiin ja merkkihenkilöihin. Oma yleissivistys kasvaa, kun etsii tietoja esim. Spinozasta, Hippokrates Kosilaisesta tai kuten tässä Adam Zagajewskista.


RES IPSA LOQUITUR

                              Adam Zagajewskille 

Joku

on jättänyt Splitin roomalaisen palatsin 

rapistuneisiin

raunioihin varoituksen (kroatiaksi)

poliitikoille.  Ei siinä kyllin että Konstantinus

haalisti Diocleianuksen menneisyyden

nyt nykyaika tulee ja pilkkaa häntä

hänen oman kotinsa

iholla. Vähänpä roomalainen mitään tietää

Dalmatian öljyesiintymistä (vaikka sanoo 

olevansa jumalallista alkuperää

tässä tapauksessa: 

(Jupiterin poika). Ensinnäkin

 siksi että on  eläkkeellä. Toisekseen siksi että

osaa lukea vain latinaa. 

 

Esimerkkiruno käy näytteenä myös runokielestä: selkeää, rivien perinteinen asettelu sivulle ja  aikatasojen kohtaamisesta. Runoissa on mukana menneisyys, moderniaika, nostalgia ja pysähtyneisyys. Kahviloissa voi valita viinin tai Pepsin, eurooppalaiset turistit kaipaavat eksotiikkaa ja Deutche Bank tarjoaa haaveita rakkauden tallelokerolla. Tekniikka kehittyy ja vie ihmisiä yhä nopeammin jonnekin:


FYSIIKAN ONGELMA

Jos TVG- juna kulkee

Málagasta Córdobaan kolmesataa tunnissa

(mudjer-tyylisten talojen valuessa vesiputousten lailla

vuorenrinteiden yli) ja minä

astelen ravintolavaunuun 2 km tunnissa

(yli Andalusian maan ja kuolemattomien oliivipuiden) millä

nopeudella

sydän ryntää katselemaan 

fiestojen kukilla koristeltuja patioita

(siroja arabialaisia kujia)

ja katedraalien seepiapuisia holveja?

a) 150 km tunnissa

b) 600 km tunnissa

c) 302 km tunnissa 

 

Guimarãesin Välimereen mahtuvat myös purjeveneet, kirkot, kissat ja mausteet. Huomion saavat myös kemoterapiassa käyvät rouvien peruukit. Ehkä neilikat, pippurit, inkiväärit ja kanelit runossa CABINET DE CURIOSITES herättelevät omia etelän matkan muistoja, niin  että runoteos melkein tuoksuu lämpimältä  lomakohteelta. Tämä kirja muuttuu ja paranee jokaisella lukukerralla: rivit ikään kuin vuoroveden lailla lainehtivat alitajunassa. Ihastuttavaa kesälukemista rannalle, parvekkeelle, omassa rauhassa!


                           


Otto Latva on kirjoittanut erittäin mielenkiintoisen kirjan monissa kulttuureissa vaikuttavista lohikäärmeistä. Lohikäärme myyteissä ja tarinoissa (2024, SKS kirjat) esittelee lohikäärmeiden historiaa, uskonnollisia ja poliittisia merkityksiä Itä-Aasiassa ja myöhemmin länsimaissa. Ovatko lohikäärmeet aina lentäneet ja miksi ne ovat länsimaissa edustaneet pahaa? Timo Numminen on tehnyt kirjan houkuttelevan kannen.


Jos et pääse meren rannalle, niin nauti pienestä lammesta

Kesän seikkailuja odottaen Mörri Mahlakallas, Kampus (yksi seikkailu saattaa olla isojen kissojen luo Korkeasaareen kuva- ja sanataiteen merkeissä. Jos kirjamme  valmistuu elokuun alkuun mennessä).


*********

João Luís Barreto Guimarães (2023, Enostone)

Tarja Härkönen, suomennos

Kalle Niinikangas, taitto

Asko Künnap, kannen kuva ja suunnittelu


Kaunis arvostelukappale kustantajalta- kiitokset!


Mörri Mahlakallas, valokuvat

Taustamusiikkina Joe Bonamassa, Tales of time, cd

torstai 9. toukokuuta 2024

Kohti ääntä ja sen huoltoa!

 

Sara Rouvinen Löydä luonnollinen äänesi

Basam Booksilta on ilmestynyt Sara Rouvisen mainio Löydä luonnollinen äänesi- teos. Johdanto-osan mukaan Sara Rouvisella on  kokemusta mm. teatterista, improvisaatiosta, kevyestä ja klassisesta laulusta ja vokologian opinnoista.  

Kirjan sisällysluettelosta ilmenee, että kirjassa on mm seuraavia lukuja:  Ääni, kehosi instrumentti,  Miksi ääntä kannattaa treenata,  Äänen rasittuminen ja äänihäiriöt,  Miten kuulemme äänen,  Hengitä, hyvä ihminen: hengityksen ja ryhdin merkitys äänentuotossa,  Puhuminen,  Miten hahmo luodaan äänen kautta,  Miten tunteet kuuluvat äänessä?, Laulaminen on terapeuttista,  Oma ääni ja henkinen kasvu,  Äänen parantava voima,  Hyväksy oma äänesi, hyväksy itsesi,  Äänen monta puolta,  Lopuksi: rakkaudesta ääneen.

Lukujen alussa on Rouvisen itse kirjoittamia runoja johdattelemassa kulloiseen aiheeseen, ja tämä mielestäni mukavasti pehmentää tietokirjan tunnelmaa. Tässä esimerkki otsikon Äänihygienian merkityksestä äänen hyvinvointiin alta:

Trooppinen sade on meille tehty.
Se ei tipu taivaalta pikkuhiljaa, vaivihkaa tihuttaen kuten
pohjoisessa.
Se rävähtää alas kuin iso sanko, puhdistaa ja uudistaa maan.
Sinä iltana kastuimme sateessa. Tanssimme ja nauroimme.
Sinä ja minä.
Tanssimme elämän sateessa, uudessa ulottuvuudessa.
Rytmissä villissä.

 

Samaisessa luvussa tulee selvitys  myös vokologian ja puheterapian ero: puheterapiassa annetaan  lääkinnällistä kuntousta (esim. Kelan maksamana)  ja vokologia pyrkii  enneltaehkäisemaan laulajien ja puhetyöläisten äänihäiriöitä.

Teoksessa Rouvinen kertoo selkeästi ja mielenkiintoisesti perusasioita äänenmuodostumisesta ja äänen kuulemisesta ja kuulumisesta. Syvyyttä tekstiin tuo omakohtaisten kokemusten kuvailu, esim. miten hänestä tuli äänivalmentaja ja  millaista laulaminen on.


Parasta antia kirjassa ovat tehtävät. Tässä esimerkki miten ääntä voi lämmitellä oikein hauskalla tavalla, vaikka peilin edessä ilmehtien.


 • Toista fraasi: Jubbum – bubbum. Toista äännettä monta kertaa

hitaasti ja nopeasti.

• Toista fraaseja: jaddaa – jeddee – jiddii – joddoo – judduu –

jyddyy – jäddää – jöddöö -- jaggaa – jeggee - jiggii – joggoo

– jugguu – jyggyy – jäggää – jöggöö

 

Myös hiljentyminen välillä on hyödyksi, varsinkin jos ääni on käheaä: 


 Pidä äänisiesta

Äänelle on tärkeää antaa lepoa, jos se on kovin rasittunut. Käheys

voi joskus olla merkki siitä, että äänesi on hyvin rasittunut. Vältä 

tällöin puhumista, laulamista ja erityisesti voimakasta äänentuot-

toa. Juo kuppi inkivääriteetä ja vietä aikaa hiljaisuudessa. Voit kui-

tenkin varovasti hymistä toistamalla äännettä hmmm. Älä purista

tai yritä väkisin tuottaa ääntä. Anna hmmm-äänteen pehmentää

 mieltäsi, kehoasi ja hengitystäsi.


En kerro enempää sisällöstä, koska tämä on tuhti tietopaketti ja  jokainen löytänee itsellen tärkeimmät asiat. Ehdottomasti kaikkien kannattaa tutustua tähän teokseen! Ääntähän me kaikki käytämme niin erilaisissa tilanteissa ja ympäristöissä. Mutta sen huoltaminen unohtuu usein. 

Arvosteluun sain tällä kertaa tiedostomuotisena teoksen, joten haluan itselleni tämän paperiversiona selattavaksi missä vaan!  Selvästi myös lahjakirja-ainesta. Ihan vinkkinä.


# # # # # # #
 

Sattuman oikusta huhtikuussa oli itselläkin äänen käytön kokeilua kahdessakin tilaisuudessa. Oriveden kansalaisopisto OSKO järjesti ääninäyttelemisen kurssin 13.-14. Innostavana  opettajana oli Marja Skaffari, joka on ääninäyttelijä. 

Aluksi leikimme, liikuimme, puhkuimme ja hengitimme koripalloilijoina, hiihtäjinä, tanssijoina kropan lämpimäksi. 8 henkilöä unohti näin ujoutensa ja uskalsi heittäytyä hengitysharjoituksiin rentoina ja uteliaina. Saimme lukea tiedostona etukäteen tulleita tekstejä eri tyyleillä ja äänenpainoilla. Leveä amerikkalainen aksentti ja tiukka brittiaksentti, neutraali luentoääni ja innostava radiomainos tai koiramainen räksytys - niitä piirissä kokeilimme. 

Mielestäni paras osuus oli dubbausharjoitus! Niin vaativaa: keskityttävä joka sekunnin sadasosaan, jotta pysyy animaation kohtauksen mukana. Mutta samalla sai olla ilkeä merinoita ja käkättää. Tätä olisi voinut tehdä enemmmän!

Oriveden kansalaisopiston Sanan mahti -ryhmän kaksi esitystä olivat huhtikuun puolessa välissä ja toivon, että edes jotenkin osasin rentouttaa yläkroppaa omassa esiintymisessä. 

Tänä keväänä ennen Rouvisen kirjan lukemista olen huoltanut äänihuulia mm kotimaisella vesipiippu -inhalaattorilla (söpö minisaksofoni), johon kaadan tilkkasen keittosuolaliuosta.  Imeskelytabletti  GeloRevoice (EI ole maksettu mainos!) jättää kalvon suun limakalvoille ja aukaisee hengitysteitä (oma kokemus). 

Vuoden 2023 lopulla aloitin säännöllisen yinjoogamisen. Monen vuoden tauon jälkeen lempeä ja hidas yin tekee hyvää reumaiselle kropalle ja olen oppinut huomaamattani suuhengityksen tilalle tehokkaampaa - ja luonnollisempaa! - nenähengitystä. Tämäkin auttanee purkamaan  äänenkäytössä ilmeneviä jännitystiloja.


Vesipiippu-inhalaattori ja GeloRevoice- tabletit



Pidetään siis ainutlaatuisista äänihuulistamme ja ryhdistämme huolta. Ääni kuuluu kaikille, Mörri Mahlakallas Oriveden Kampukselta



///////////   ///////    ///////   //////

Sara Rouvinen, Löydä luonnollinen äänesi (2024, Basam Books)

Arvosteltavana  tiedostomuotoisena

Kansikuva kuvakaapattu kustantamon sivulta


Taustamusiikkina Solju, Uvmuohta = Power snow (cd, Nordic notes)

Mörri Mahlakallas, valokuva