tiistai 3. huhtikuuta 2018
Hyvinvointia kiinalaisen lääketieteen opein
Kirjailija Denis Vinokur aloitti kiinalaisen lääketieteen opiskelut vuonna 1995 ja hän on pitänyt vastaanottoa Helsingin keskustassa yli kymmenen vuotta.
Kirjassa Tuli, maa, vesi vanhaa kiinalaista filosofiaa katsotaan nykyajassa. Perinteisen ajattelun mukaan ihmisen elämään vaikuttavat viisi elementtityyppiä, jotka eri tavoin ilmentävät ihmisen tapaa olla maailmassa ja millaiset ominaisuudet ihmiseen liittyvät.
Kirjan alussa avataan lukijalle vanhat kiinalaiset termit, kuten Qi (luonnossa esiintyvät voimat ovat sen ilmentymiä) sekä Yin ja Yang (vastakkaiset elementit, jotka kuvaavat, kuinka asiat liittyvät toisiinsa).
Ravinto-osiossa esitellään kiinalaisen ravinto-opin perusteet, joita ovat mm. kylmän ja kuuman ruuan vaikutukset (ruokien terapeuttisia lämpötiloja on 5) ja ruokien kypsyysasteet (tuore, raaka ja kypsä). Näillä ominaisuuksilla on suuri merkitys kullekin elementtityypille.
Johdanto elementteihin- osiossa selvietään tarkasti mitkä viisi elementtiä ovat ja miten ne vaikuttavat myös toisiinsa. Yksi kunfutselaisuuden perusajatus on, että jos ihminen on tasapainossa itsensä ja ympäristönsä kanssa, niin silloin ihminen on tyytyväinen itseensä.
Nämä viisi elementtiä ovat Tuli, Metalli, Vesi, Puu ja usein Maa on kehän keskellä. Luonnossa ilmenevät ominaisuudet on liitetty näihin elemetteihin, esim. Maa on energialtaan vakaata ja ravitsevaa, kun Vesi on kylmä ja hiljaista ympäristöön sopeutumista.
Jokaisella elementillä on positiivisset piirteet, mutta myös epätasapainoon liittyviä piirteitä. Esimerkkinä Tuli, johon liitetään intohimoisuus, intuitiivisuus ja herkkyys. mutta myös kiihtyneisyys, sosiaalinen haavoittuvuus ja ylisentimentaalisuus.
Näiden jaotteluiden pohjalta kirja esittelee sopivat ruokavaliot, kehon tietoisuuden harjoitteet, hengitysharjoitukset, meridiaanivenytykset ja oikeat akupisteet.
En kirjoita enempää elementtien ominaisuuksista, koska vesittäisin hyvän tekstin. Jos kiinalainen filosofia ja lääketiede kiinnostavat, niin tämä on erittäin hyvä opas itämaiseen ajatteluun. Keskeiset ajatukset on selkeästi ja kiinnostavasti esitelty. Ei mitenkään vaikeaselkoista länsimaiselle lukijallekaan.
Potilasesimerkkien avulla pääsee tutkimaan kirjan ajatuksia syvemmin.
Kirjan lopussa on laaja lähdekirjallisuuden luettelo, josta löytyvät teokset ovat lähes kaikki englanninkielisiä. Haastetta kiinnostuneille?
Sivuja kirjassa on 191 ja fontti on kiitettävän selvää ja erottuu paperista hyvin. Erityisesti pidän tässä värillisistä laatikoista, joihin on kerätty tietoa, mm vaaleansinisellä taustalla venytysliikkeitä ja haaleankeltaisella elementtien epätasapainoja. Piirroskuvia on eri sävyisinä ja kokoisina. Kiinalaiset kirjainmerkit tuovat omaa tunnelmaansa teokseen. Sivujen numerointia on rytmitetty lentävän kurjen siluetilla - kauniit yksityiskohdat! Lahjakirjaehdotus kenelle tahansa.
Lisää itsetutkiskelua siis kauniin kirjan avulla. Yritetään välttää kevätväsymystä ja stressiä, Helena
<<<<<<@
Vinokur Denis, Tuli, maa, vesi (Gummerus 2015)
Noponen Laura, kannen suunnittelu ja taitto
Arvostelukappale kustantajalta, paljon kiitoksia!
Taustalla Country dance, a collection of celtic tunes- cd
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti