maanantai 2. heinäkuuta 2018
Linnunpönttöjen lumoissa
Jyrki Vainosen Linnunpöntönrakentaja ilmestyi vuonna 2012, ja aika tuoreeltaan sen ensimmäisen kerran luin. Kirja teki jo silloin vaikutuksen. Nyt otin kirjan luettavaksi ihan ulkoisen asian vuoksi.
Minua on jäänyt vaivaamaan kohtaaminen kirjailija Jyrki Vainosen kanssa. Joitain vuosia sitten uuden Kirjan Päivillä Oriveden Opistolla innostuin kehuamaan hänelle Linnunpöntönrakentajan kantta. Hennon, herkän ja erikoisemman kannen (kuin linnunpönttön suuaukkohan se on siinä kannessa!) ja kuvituksen sivuille on tehnyt Elina Warsta. Eipä kehumisessa sinänsä mitään, mutta en tainnut kertoa kirjan sisällön aiheuttamasta kokemuksesta mitään! Kuinka kivaa kirjailijalle jäädä teoksensa ulkonäön varjoon?
Lukukokemus oli jälleen miellyttävä. Saatesanoissa Vainonen kertoo kuinka innostui linnuista jo poikaiässä. Hän on seuraillut lintujen elintapoja ja pesintää. Linnunpönttöjen rakentaminen onkin jo seuraava vaihe.
Niitä hän on onkin ehtinyt rakentaa satoja, erikokoisia ja mallisia eri lintulajeille. Kertomusten avulla lukija pääsee miettimään myös ihmisen vaikutusta luontoon - onko avuksi vai haitaksi puuttuessaan lintujen pesintään? Mitkä voivatkaan olla motiiveja rakentaa ja korjata vuodesta toiseen pönttöjä? Onko pesinnän auttaminen rukous ja piilomerkityksellinen seksuaalinen vietti?
Lämminhenkinen ja rauhallinen kerronta vie mukanaan metsiin, kuusien ja pöllöjen maailmaan. Pehmeän sammaleen voi tuntea omien jalkojensa alla ja ehkä se oli salaperäinen metsänhaltia, joka hiipi ohitseni? Metsässä voi avautui alinen maailma, jossa elää omanlaisensa kansa?
Tässä kirjassa on faktatietoa lintulajeista, niiden elinympäristöistä ja lisänä Vainosen omat herkät tunnekokemukset. Tämä omakohtaisuus on viehättävää ja mukaansa vievää. Kun kirja loppuu, niin ihan kuin heräisi jostain hienosta unesta. Minäkin näin ne terhakat töyhtöpäät, puukiipijät, harmaasiepot ja tikanpojat!
Kirjan lopussa on ohjeita ja vinkkejä, joiden avulla voi tutustua pönttöjen materiaaleihin, mittasuhteisiin ja tärkeään pönttöjen huoltoon ja siivoamiseen. Vaikka lukija ei itse olisi koskaan tehnyt yhtään pönttöä, niin tämän kirjan kautta herää kunnioitus "askartelijoita", rengastajia ja valokuvaajia kohtaan.
Kirjan takakannessa on sanat: "Kun katsoo linnunpöntön hämärään, voi nähdä myös ihmisen sisimpään." Linnut ovat vaikuttaneet Jyrki Vainosen kirjalliseen tuotantoon, siivekkäitä saattaa esiintyä jopa kaikissa hänen kirjoittamissaan teoksissa, jonkinlaisina hahmoina.
Nyt laiturinnokkaan rauhassa istumaan, kahvikuppi viereen ja Linnunpöntönrakentajaa tapaamaan!
Heinäkuuhun herkästi, Helena
Vainonen Jyrki, Linnunpöntönrakentaja (Atena, 2012)
Warsta Elina / Solmu, kansi ja kuvat
Musiikkina leijailuttaa Best Native American Music - Wuauquikuna (YouTube)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti