sunnuntai 26. tammikuuta 2020

Miksipä en kirjoittaisi?



Hei, ja ihan lyhyt kehaisu sanataideoppaasta tässä välissä - miehän olen nyt kirjoitusvireessä muiden tekstien seassa!

Päivi Haanpään ja Terhi Rannelan yhteisteos Miksi en kirjoittaisi? on niin innostava, rohkaiseva, alitajuntaa kutkuttava teos, että se on itse koettava. Tämä teos muodostuu näiden kahden kirjoittajan yksityisistä ajatuksista kirjoittamisesta ja luomisprosesseista, päiväkirjamerkinnöistä, oppimis- ja opettamistilanteista. Kotona, työhuoneella, matkalla, kahvilassa, museossa...tunteita vilahtelee ihastumisesta, kyllästymisestä, yllättymisestä, turhautumisesta epäonnistumiseen ja liian korkeaan itsekritiikkiin. Rehellisesti.

Teoksessa on innostavia otsikoita kuten  Sanataiteen ylistys, Milloin viimeksi haistoit ovikelloa?, Kamalaa ja kiehtovaa, Kohtaamisia tilassa - taidegalleriassa kirjoittamisesta, Elvytä lukuharrastus!, Runollinen paastopaketti.

Esimerkeissä mainitaan. mm Natalie Goldberg ja hänen kirjoittamisoppaitaan, kuten Luihin ja ytimiin (v 2004) ja Lukeva mieli (v 2006). Nämäkin kaksi teosta "aukeavat" erilailla ja syvemmin, kun toinen kirjoittaja miettii Goldbergin tarjoamia harjoituksia.

Kirjan perusvire on kannustava. Jokainen voi kirjoittaa jotain, kaikesta voi kirjoittaa, aina voi lukea ja ei tämä kirjoittaminen ole mitään otsarypyssä puurtamista- välttämättä. Huumori ja lapsenomainen ihmettely saa aikaan uusia ideoita ja ajatusmalleja. Ihmisellä on monta aistikanavaa ja niiden kautta tulevaa "tietoa" kannattaa hyödyntää monipuolisesti.

Jos/kun oppii tunnistamaan omia luomiseen liittyviä alitajunnan prosesseja, niin ne ovat erittäin tehokkaita työkaluja arjessa ja taiteen tekemisessä. Rutiinit auttavat, mutta myös vapaa heittäytyminen luo uusia näköaloja ja tapoja tuottaa (mtä tahansa)  taidetta.

En "uskalla" avata tätä hienoa sanataideopasta enempää, koska tämä varmasti aukeaa jokaiselle lukijalle erilailla. Ehkä sisäiset näkymättömät luomistilanteen kuvaukset ovat helpompia sellaiselle lukijalle, joka on jo tehnyt erilaisia ja eri tilanteissa kirjoituksia? Toisaalta tämä on aloittelevalle kirjoittajalle hyvä väylä tunnistaa "mitä tuleman pitää" eli lohdutuksen sanoja valitsemalleen polulle?

Muistutan lopuksi kahdesta hyvästä kirjoittamiseen liittyvästä teoksesta. Näissä myös enemmän varsinaisen teknisen tekstin tuottamisen yläpuolista ajattelua. Päivi Haanpään Sanataideohjaajan opas (Avain, 2015), Lukihäirikössä 16.11.2015.  Kimmo Svinhufvudin Kokonaisvaltainen kirjoittaminen ( Art House, 2016, 3. laitos), Lukihäirikössä 4.11.2018.


Itse saan ainakin viihtyä erilaisten kirjoittamisten seurassa helmikuussa, joten lukemiselle jää vähemmän aikaa. Ehkä? Lukekaa monipuolisesti ja nauttikaa, toivoo Mörri Seppälä


/////-----/////-----/////-----/////

Haanpää Päivi ja Rannela Terhi, Miksi en kirjoittaisi? (Avain, 2019)
www.avain.net

Taustalla heilumaan laittava (merkillinen) Trad Perinteistä musiikkia, trad cd 01 (2006).  13 kappaleen verran pelimannimusiikkia ja pirtsakkaa laulua.
Niukasti tietoa pahvisuojuksessa, mutta www.maahenki.fi ja Ei myytäväksi- merkintä löytyy. Kansanmusiikki-instituutti on merkitty cd-levyyn.
(en todellakaan muista miten tämä cd-rivistööni on päätynyt!). Laittaa niin kropan liikkelle, että meinaan välillä pudota jumppapallolta (vaihdan joskus työtuolin isoon vihreään "työnorsuun").

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti