Satu Lepistön Vieraslaji- runokokoelma viehättää jo kannellaan ja osioiden otsikointi tuo mieleen luonnontieteellisen oppaan. Arion Vulgaris, Reesa Vespulae, Erwinia Amylovora, Rosa Rugosa, Baccharis Halimifolia ja Ethän vie puutarhajätettä metsään tai puistoon herättävät uteliaisuuden ja nuo nimet oli käytävä heti tarkistamassa: espanjansiruetana, riesakuoriainen, tulipolte (kasvitauti), kurtturuusu ja pilvisutilatva.
Me emme selviä tästä taistelusta,
sen me olemme jo ymmärtäneet.
Rakennettu sortuu lopulta (...)
aloittaa kokoelman ja siinä on paljonkin kokoelman ytimestä. Mutta ei tilanne ole aivan noin synkkä?
Vieraslajin runot käsittelevät ihmisen ja ympäröivän luonnon suhteita, ihmisen moraalisia käsityksiä muiden eläimien merkityksestä ja ajatuksia kaiken katoavaisuudesta. Osioiden nimien mukaan sanastossa on paljon kasvillisuuteen ja kasvamiseen liittyviä ilmaisuja. Inhimillinen surukin huokuu riveiltä:
(...) parkkihalli ripsuttelee lihanhajua, oksettaa mennä töihin tänään, kysyä
autossa tavalliset kysymykset
unohdamme sanoa hei joskus heinsanominen
tekee minusta todella vihaisen
viikonloppu on torstai-ilta, perjantai, lauantai, osa sunnustaistakin
ne päivät me elämme niin kuin kaksi normaalia pelokasta ihmistä
joiden luottokortit taipuvat taivaan mukana,
ja joiden kellarissa asuu turhia taakkoja,
sellaisia, jotka kantavat murhaajaa.
Runoissa on kielellä leikittelyä, arkisten askareiden kuvausta ja muistamisen problematiikkaa. Kuka muistaa ja mitä? Välillä joutuu pinnistelemään, kun miettii mikä on minkin runon minäkertoja: ihminen, kasvi puutarhassa vai hyönteinen. Oleva vai sukupuuttoon menehtynyt?
Siten maailma syntyy, aina alusta
maa pehmeä ilman ihmistä, ylitimme rajan
söimme lihan, lisäännyimme ja täytimme
viimeistä jäljellä olevaa senttimetriä myöten
suljimme ikkunat, toivoimme jotain ihmeellistä
ja ihme tuli vedenpaisumuksen muodossa
pesi vieraslajin, toi sovinnon
siten maailma syntyy, puhtaalta alustalta
me emme enää ole se
mutta me elimme loppuun, lopputekstit,
the end
ihminen
Pidän runojen dialogimaisuudesta: joidenkin päätekstien alla on suluissa runolle jatko, selite, muu miete. Tästä tulee vaikutelma, että kirjoittaja on henkilökohtaisesti minulle halunnut laajentaa/tarkentaa ensimmäisen sanajoukkionsa.
Tämä sukupuuttokertomus ei saarnaa synkästi, vaikka Lepistö rinnastaa lentämisen ja lentokerosiinin polttamisen syntiin ja ihmisen kaiken kaluavaan vieraslajiin. Sävy on ehkä melankolinen ja alistunut. Tärkeä runokokoelma planeettamme puolesta!
^^^^^^^^^
Luontoa ja elämää tarkastelevat myös Virpi Alanen runokokoelmassaan Kunnes luut iloiset (2022, Enostone), josta kirjoitin Lukihäirikössä 10.lokakuuta. Paljon ajatuksia ja tarvittavaa itsemyötätuntoa herättää Taina Laanen Säällisiä ajatuksia, myötätuntoinen katse ja muut ilmastoteot (2022, Kirjapaja). Yksittäisen ihmisenkin teoilla on merkitystä - ehkä vaikutusta asenneilmapiiriin?
Mörri, valokuvat