tiistai 15. lokakuuta 2019

Matkoja runouteen ja Pohjoisnavalle



Runoileva mieli tykästyi kirjaan Runomatkaopas, harjoituksia ja työpajoja lapsille (Pirkko Ilmanen, Riika Kotka, Elina Pulli ja Johanna Venho), vaikka nimessä on tuo lapsille. Aikuinenkin saa tästä omiin riveihinsä uutta puhtia.

Kirjalla on neljä kirjoittajaa, joten näkökulmia ja harjoituksia on monenlaisia. Ensimmäisessä osiossa Runosta ravintoa kuvaillaan runouden olemusta ja sen erilaisia olomuotoja. Miten runoja voi synnyttää itse? Lasta voi loruttaa, saduttaa, leikkimällä ja tanssimalla syntyy sanarytmejä. Valmiita runoja voi esittää muillekin lavarunouden muodossa ja omassa kid up- vitsiesityksenä. Koko kirjan kantavin ajatus saattaa löytyä näistä Pirkko Ilmasen riveistä:

(...) Runoilmaisu jättää myös väljyyttä mielikuvitukselle ja ihmettelylle. Runojen avulla voi tutkia maailmaa kuin kaleidoskoopin lävitse. Runon rytmi, liikkeellisyys, tanssillisuus ja musikaalisuus tekevät runosta dynaamisen ja toiminallisen

Toinen osio Herkkukori vinkkaa kuinka päästä runoilussa alkuun esim. riimisanojen avulla tai käyttämällä loruviuhkaa (johon osat löytyvät kivasti kirjan lopusta) tai leikkimällä vakoilevaa runoilijaa. Tällöin tutkitaan kaukaa huomaamatta jotain henkilöä, jolle annataan nimi ja sitten aletaan keksiä hänestä asioita. Aisteja voi herätällä kuvaamalla kiuku ja iloa, tutkimalla jonkin tietyn kuvan värejä, hajuja ja vaikka äänimaisemaa. Runotyylit on selkeästi kerrottu, joten itsekin pääsee kokeilemaan limerikkiä, roolirunoa, tankaa ja haikua ja vaikka oodia.

Nykyaikana voi hyvinkin käyttää tietokonetta runojen tekemiseen, joten oppaassa kerrotaan myös konerunoudesta, hakukonerunoudesta ja käännösgeneraattorista.

Aikuinen, koska olet viimeksi itse kokeillut konerunoutta?

Runopuffet- osio tarjoilee kokoelman työpajoja, lyhyistä pitempiin. Aiheina mm. trokeemankeli, noidutut rikkaudet ja runojen säilöntäpaja. Maaginen hahmo Lohikäärme saa osakseen huomiota useamman sivun verran ja löytyypä lohikäärmekorttikin hoito-ohjeineen!

Jälkiruoka-osio tarjoilee maukkaita vinkkejä lavarunon kirjoittamisen ja esittämiseen ja jopa runokirjan julkaisutilaisuuteen. Sieltä voi aikuinenkin lukaista neuvoja ja virittäytyä tunnelmaan.

Runomatkaoppaassa on 114 ja osoiden sivut on merkitty toisistaan erottuvilla väripalloilla. Kuvitus on värikästä ja virkistävää, kirjan iso koko luo helppolukuisuuden tunteen. Kirjassa on monia tehtäviä ja lopussa vielä Lähteet ja lukuvinkit, kirjottajien ystäväkirja, runoja loruviuhkaan ja leikattavia riimisanoja. Oikein hyvää palvelua!

Suosittelen lämpimästi Runomatka-opasta kaikille runoudesta kiinnostuneille ja kirjoittamista ohjaaville. Oikein hauska on matkanteko tämän kanssa!





Tämä toinen kirja on lehtibongattu eli Oriveden Sanomissa 20.8.2019 oli juttu Heli Rantalasta ja hänen esikoiskirjastaan Suurenmoinen sitruunaseikkailu. Totta kai teos pitää lukea,  jo senkin takia, että kirjan idea syntyi alunperin Opistolla.

Hauskan tarinan päänäyttämö on valkoinen aava Pohjoisnapa, jonne lahjakas Tuuli Ilona Niitaliina Ajo lähtee pappansa kanssa - vaikka Tuulia vähän pelottaakin. Perillä hän saa pappansa kanssa kokea kauniit revontulet, koiranpennun lailla päälle hyökkäävän pakkasen, ja veikeän napaketun, mursun ja valloittavan kolmikon. Kolmikkohan on tietysti jääkarhupentue Ella, Elvis ja Sinatra.

Mukana maalaus- ja tutkimustouhuissa on pieni halkolohikäärme Milli, joka tykkää puuhailla omiaan Tuulin hiuspehkossa. Sitruunat ovat salamyhkäisiä, mutta tärkeitä. Niitä on matkassa mukana, koska papalle ne ovat lähes tärkeintä elämässä. Sitruunan avulla pappa kun tutustui mummoon, Tuulin isoäitiin.

Tämä on valloittava lukukokemus! 138 sivuun mahtuu seikkailua, eksoottisia eläimiä, suuria tunteita ja maantiedettä Afrikkaa myöten.

Kirjan viehätystä lisäävät värikkäät kuvat, jotka pieniä yksityiskohtia tai koko sivun kerronallisia tehokeinoja. Sitruunat saavat pomppia ylhäältä alas ja "Tuulin piirtämä" muotokuva perheestä tuo erilaisen kuvituksen kirjan alkuosaan.

Jälleen mieleen tulee suositella tätäkin  pukinkontiin lapselliselle lukijalle!

Katsotaan onko seuraavaksi lukuvuorossa jo ihan aikuisten runoutta... Kirjoittelemisiin, Mörri Seppälä


Ilmanen Pirkko, Kotka Riika, Pulli Elina ja Venho Johanna, Runomatkaopas: harjoituksia ja työpajoja lapsille (Aviador, 2019)
Mäkipää Minna, kuvitus ja graafinen suunnittelu

Rantala Heli, Suurenmoinen sitruunaseikkailu (WSOY, 2019)
Ryynänen Henna, kuvitus
Turkulainen Riikka, graafinen suunnittelu
Vartiainen Jenni, laulun sanat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti